dijous, 2 d’octubre del 2008

Dificultats per a Merkel


Angela Merkel es prepara per a una reelecció més complicada del que la seva popularitat arreu del país faria creure.

El final del monopoli de la CSU al land de Baviera, que diumenge va perdre la majoria absoluta que administrava des del 1962, debilita el suport tradicional dels conservadors bavaresos als seus germans de la CDU. I van ser els vots dels social-cristians els que l'any 2005 van decantar la victòria federal per a Angela Merkel. La crisi financera mundial i les previsions de recessió que la Comissió Europea ha diagnosticat per a l'Alemanya dels pròxims mesos acabaran d'enfosquir el panorama pre-electoral. Per no parlar de les sonades diferències que la CDU i la CSU han mantingut en els darrers temps sobre legislacions importants com l'impost de successions o la llei contra el tabac.

Per la seva banda, els conservadors bavaresos hauran de fer la seva pròpia neteja interna i consolidar un líder prou carismàtic com per recuperar la confiança dels quadres més joves del partit, cansats d'unes estructures encarcarades que s'han anat passant el poder de mà en mà durant dècades. Aquest canvi de lideratge també hauria de reflectir el canvi social que ha viscut el land més ric d'Alemanya els últims anys, cada cop menys catòlic i menys conservador.

Tampoc els socialdemòcrates dels SPD han sabut capitalitzar aquest descontentament que, en canvi, s'ha traduït en una alça de vots per a moltes formacions més petites.

D'ara i fins la pròxima tardor, Merkel haurà de córrer la cursa electoral lligada a una CSU debilitada i en plena lluita interna, i governant en una gran coalició amb els socialdemòcrates, que s'afanyaran a marcar diferències i a promoure la figura del seu nou líder, l'actual ministre d'Afers Exteriors, Frank-Walter Steinmeier. Les enquestes, però, continuen apostant per la cancellera.


comentari per a L'APUNT de Catalunya Informació