dissabte, 10 d’abril del 2010

Lech Kaczynski


Lech Kaczynski ha marcat la política polonesa i europea dels últims anys. Els Kaczynski -Lech i el seu germà bessó Jaroslav com a primer ministre- es van fer amb el poder amb el suport de la Polònia rural i el catolicisme més conservador. La seva política va imposar relectures del passat i del present, traslladant també a la Unió Europea debats que qüestionaven valors fonamentals i sacsejaven les relacions dels europeus amb Rússia i els Estats Units.
Els Kaczynski van obrir una autèntica cacera de bruixes per destapar el passat comunista de mig país. Van desafiar valors que la Unió Europea creia completament consolidats dins les seves fronteres: defensant la pena de mort, mantenint posicions radicalment anti-abortistes, incitant a l’homofòbia o qüestionant fins i tot Darwin i la teoria de l’evolució. L’esperpent es va magnificar perquè oferia titulars molt llaminers per la premsa.
De fronteres europees enllà, Lech Kaczynski va ser una de les bèsties negres de les relacions de la Unió Europea amb Rússia. Polònia era un dels grans aliats de l’administració Bush per a la instal•lació de l’escut anti-missils que el Kremlin interpretava com un autèntic desafiament.
Els últims minuts de glòria de Kaczynski a la Unió Europea van ser la dura negociació del Tractat de Lisboa on, de la mà del Regne Unit, van acabar de passar el ribot a aquesta versió ja descafeinada de la Constitució Europea. I després, allargant també fins al final la ratificació del text perquè pogués entrar en vigor.
Precisament, la mort de Lech Kaczynski ha arribat en un moment d’acostament entre Polònia i Rússia que, per primer cop en moltes dècades, encaraven el seu passat comú.
El fenomen Kaczynski va sorgir en un moment d’agitació política intensa en un estat en transformació però només representava a una part petita de la societat polonesa. La pròpia incertesa interna que vivia la Unió Europea li va proporcionar un bon altaveu.
Hi ha una dita popular en aquest país que diu que “mentre el Vístula flueixi, Polònia viurà”. I Polònia ha aconseguit consolidar-se com un dels grans estats d’Europa malgrat els germans Kaczynski. Ara, a més, és un soci respectat que se’n va sortint econòmicament.

*  Comentari per a Catalunya Informació