Debat al programa Àgora del Canal 33
dijous, 28 de maig del 2009
divendres, 22 de maig del 2009
Trajectòria europeista
L'APEC, l'Associació de Periodistes Europeus de Catalunya, hem lliurat avui el IV premi Ernets Udina a la Trajectòria Europeista, que aquest any ha homenatjat a un periodista amb vocació europea i mediterrània, l'Andreu Claret. Claret és avui director executiu de la Fundació Anna Lindh pel diàleg entre cultures i, des d'Alexandria, treballa per unir les dues ribes de la Mediterrània. El guardó li ha lliurat l'expresident Maragall.
En aquests dies de tanta professió de fe euroescèptica, reconforta retrobar-se amb aquells que creuen -com deia avui Andreu Claret- que "Europa està en el nostre ADN".
dimarts, 19 de maig del 2009
Sempre hi ha temps per anar a votar!
Els sondejos ens preparen per una de les participacions més baixes de la història així que el Parlament Europeu recorre ja a mesures desesperades...
L'eslògan és: "sempre hi ha temps per votar"
L'eslògan és: "sempre hi ha temps per votar"
dimarts, 12 de maig del 2009
Apunts d'un debat
El Consell Català del Moviment Europeu i una desena d'associacions europeistes més han organitzat el primer debat electoral públic dels candidats a les pròximes eleccions europees del 7 de juny.
Hi havia el "morbo" de veure en acció els nous fitxatges de la política catalana i certa esperança -no gaire reeixida- en una renovació del discurs.
Aquí teniu algunes de les frases que es van dir:Maria Badia (PSC)
- "La unió política la fan els ciutadans. El problema que tenim és que la UE ha crescut molt, sense teixir els ponts necessaris entre els ciutadans i les institucions."
- "Si la construcció d'Europa significa sacrificar interessos locals, aquesta Europa no interessarà als ciutadans."
- Per una qüestió d'eficàcia i racionalització de les despeses "estic a favor d'unificar els dos parlaments europeus (de Brussel·les i Estrasburg) en un".
- "Tant Catalunya com Europa tenen en comú la feblesa de les seves institucions per fer front a qüestions importants com la crisi econòmica."
- "Com que Catalunya encara no és un estat i no tenim un comissari propi, l'única institució on hi podem ser de forma explícita i permanent és el Parlament Europeu."
- "En aquests moments de cada 3 nous aturats a Europa, 2 són espanyols."
- "A Europa només hi ha una llengua per estat i per Espanya és l'espanyol." (fals)
- "Europa no està en crisi per culpa del NO al Tractat Constitucional. El NO al Tractat va ser la resposta a la crisi de lideratge europea".
- "Brussel·les és un excel·lent espai per visualitzar una situació que és singular però que volem que sigui reconeguda amb tots els seus drets." (sobre Catalunya i el català)
- "El que hi ha en joc és quin model d'Europa volem?"
Aquí teniu la informació que ha publicat el diari EL PUNT
dijous, 7 de maig del 2009
balanç de legislatura
El Parlament Europeu tanca avui una de les legislatures amb més visibilitat de la seva història. Les protestes de sindicats, estibadors o detractors de la directiva de serveis a les portes d'Estrasburg han servit per posar el focus d'atenció sobre una Cambra que ha anat guanyant poder mentre perdia suport entre els electors que han de decidir les majories parlamentàries. Els 736 escons del Parlament reuneixen el millor i el pitjor de la política europea: la força de l'extrema dreta i l'euroescepticisme, polítics retirats de l'escena nacional i autèntics convençuts de la construcció europea que hi deixen hores de feina gairebé en mig de l'anonimat i el desconeixement del seu propi país.
El Parlament Europeu, que és l'única institució comunitària que s'escull per sufragi universal directe, té -com les altres- un deute pendent amb la transparència. Només en aquesta legislatura hi ha hagut queixes al defensor del poble europeu per poder conèixer el sou real dels eurodiputats. S'ha forçat el tancament d'una web que posava en evidència els diputats que més treballen i els qui menys. I, per primera vegada, s'ha reconegut la necessitat de regular el poder dels grups de pressió que influencien la Cambra. Uns 5.000 lobbistes estan acreditats al Parlament Europeu amb la llibertat d'accedir als treballs de les comissions i, fins i tot, utilitzar el despatx d'agun eurodiputat, segons s'ha denunciat.
Aquesta cambra amb el cor dividit entre la ideologia i els interessos nacionals haurà de convèncer ara els electors de la importància d'anar a votar el pròxim mes de juny. Després té l'obligació d'estar a l'alçada d'un Parlament cada cop més poderós en la presa de decisions comunitàries. Millorar la higiene democràtica superant el gran pacte entre socialistes i populars que tradicionalment comença per repartir-se la presidència de la Cambra. I, després, aspirar a elegir un president del Parlament amb més capacitat de lideratge que l'actual presidència representativa del correcte Hans-Gert Pöttering, més pròpia del parlamentari gris i aplicat que ha estat tots aquests anys, que no pas d'un lider amb discurs propi en una Unió Europea tan mancada de personalitat.
APUNT INTERNACIONAL emès avui a Catalunya Informació. Per escoltar l'audio cliqueu aquí.
Subscriure's a:
Missatges (Atom)