Bobi Tsankov és l'última víctima de la màfia búlgara. Ara fa una setmana, aquest periodista de només 30 anys va ser assassinat a trets en plena llum del dia al centre de la capital del país, Sofia, a pocs metres del palau presidencial. Tsankov és el segon periodista crític amb el crim organitzat que ha estat assassinat en menys d’un any a Bulgària i l’últim d’una llarga llista de morts comeses des de la impunitat. 150 persones han estat assassinades des del 2001 però, en tots aquests anys, són comptats els casos que han arribat a judici i encara més minoritaris els que han acabat amb una condemna i l’ingrés dels acusats a la presó.
L’últim baròmetre global de la corrupció publicat el 2009 per Transparència Internacional assegura que el sistema judicial és l’estament més corrupte de Bulgària. Està al mateix nivell que el de països com Cambodja, Mongòlia o Geòrgia. La Comissió Europea explica en un informe també com sovint les proves es “perden” durant la instrucció dels casos o bé com els testimonis moltes vegades “obliden el que han vist” quan els toca declarar en un judici. Assassinats, segrestos i suborns són a l’ordre del dia.
El sou mínim a Bulgària és de poc més de 200 euros al mes. Però una de les coses que més em va sorprendre quan vaig visitar Sofia, ara fa un parell d’anys, va ser la gran quantitat de casinos que hi havia al centre de la ciutat. Locals d’estripteasse i una gran discoteca amb detector de metalls a l'entrada i una llarga filera de cotxes de luxe aparcats al davant.
Bulgària va entrar a la Unió Europea ara fa tres anys sense estar preparada. Els defensors d'aquesta adhesió deien que des de dins seria més fàcil poder influir i pressionar perquè el país fes les reformes necessàries. La realitat, però, és que la percepció de corrupció que tenen avui en dia els búlgars és encara molt superior a la que tenien quan van entrar a la Unió. Un eurobaròmetre recent diu que el 97% dels búlgars reconeixen que la corrupció és el problema més greu del país i gairebé el mateix tant per cent consideren que aquesta corrupció està estesa per totes les institucions i organismes oficials.
La impunitat del crim organitzat és tan gran que fins i tot arriba a provocar situacions surrealistes com ara la llista de noms relacionats amb les màfies locals que van concórrer a les passades eleccions al Parlament Europeu celebrades el mes de juny passat. A Bulgària si un ciutadà es registra com a candidat electoral atura immediatament qualsevol procés legal en contra seva i, fins i tot, se'l pot autoritzar a sortir temporalment de la presó per fer campanya. Els últims comicis europeus van ser l'excusa perfecta per alguns “fitxats”, empresaris de màfies locals i un parell de gàngsters coneguts com els germans Galevi que es van apuntar a llistes de grans partits o van crear formacions propies per presentar-se a les eleccions. Per sort cap d'aquests noms coneguts va aconseguir un escó.
Si voleu més detalls sobre aquest tema podeu escoltar aquí el meu espai al programa SOLIDARIS de Catalunya Ràdio.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada