In recent weeks, German Chancellor Angela Merkel seems to have turned into Europe’s new iron lady, allegedly fulfilling the prediction of her British predecessor Margaret Thatcher who believed that once reunified, Germany would loose its interest in the EU. Since reunification, German politicians consistently proved that this fear was misplaced; however, the current Chancellor’s delayed reaction to the Greek crisis, the failure to make an early commitment and her stubbornness to bring the IMF into the rescue caused Europe-wide uproar and granted debt speculators extra time. On the other hand, some would argue that Germany’s tough position has forced the Greeks to seriously commit themselves to painful and unpopular but necessary internal reforms, credible fiscal and financial control, and transparency. (seguir llegint)
dimecres, 19 de maig del 2010
An Iron Chancellor for Europe
Publicat al CIDOB per Deniz Devrim i Carme Colomina
divendres, 14 de maig del 2010
EUROPA EN CRISI
Nosaltres que havíem de reformar el capitalisme i resulta que el capitalisme ens està reformant a nosaltres. Ha arribat el moment d’estrènyer seriosament el cinturó. A finals del 2008 la revista britànica The Economist titulava “Spain, the party is over”. Ha passat més d’un any i mig però la festa s’ha acabat per tothom.
La crisi no només ha empobrit la nostra economia, ha augmentat les diferències entre tots els països de la Unió Europea, ha fet créixer la desconfianza i l’especulació, i ha replegat cada govern a casa seva lluitant amb programes i mesures diferents per amortir la caiguda. El risc de fallida de l’economia grega amenaça el present de la moneda única però, sobretot, ha posat en qüestió el valor del projecte comunitari. La lenta reacció dels 27 i les seves institucions comunitàries per acordar un pla de rescat i el debat sobre els límits de la solidaritat entre els socis de l’euro suposen un desafiament als principis fundacionals d’aquesta unió.
A Brussel•les sempre diuen que la Unió Europea s’ha fet a cop de crisi. I és així. Una vegada més, quan ens hem adonat que aquest no és un problema d’uns quants malgastadors sinó que arrossegarà a tota la UE, hem acceptat sotmetre’ns a la tutela comunitària. Hem demanat ajut, supervisió i comprensió a aquells que, quan hi havia vaques grasses, menysteníem perquè no entorpissin els nostres èxits ara desinflats. Ha arribat el moment de les grans rectificacions polítiques i esperem que el manà europeu ens ajudi a sortir del pou. El mateix manà que durant tots aquests anys ha anat injectant diners a la nostra economia, a les infraestructures i al nostre desenvolupament local i regional.
Ara ja no reformem el sistema econòmic mundial sinó que intentem sobreviure perquè no ens inclogui en el llistat de víctimes de l’últim joc especulatiu i capriciós dels mercats bursaris internacionals.
La festa s’ha acabat però Europa es queda perquè sense la UE no ens en sortirem.
*article publicat avui al Diari de Sant Cugat
diumenge, 9 de maig del 2010
El dia d'Europa
Parlem de l'actualidat europea al programa de TVE a Catalunya Aquí Parlem amb el periodista Lluís Falgàs.
dijous, 6 de maig del 2010
El que queda de Bèlgica
A només dos mesos d'agafar la presidència semestral de la Unió Europea, Bèlgica s'ha quedat novament sense govern . Aquesta és l'opinió que he escrit pel CIDOB sobre la crisi belga.
dilluns, 3 de maig del 2010
Unió Europea-Colòmbia: comerç i Drets Humans
La Unió Europea ha enllestit amb Colòmbia i el Perú un nou acord comercial que s'ha de signar a la cimera UE-Amèrica Llatina que es farà a Madrid el pròxim 18 de maig.
Aquí teniu alguns detalls d'aquest Tractat de Lliure Comerç que vam explicar al programa SOLIDARIS de Catalunya Ràdio.
Aquí teniu alguns detalls d'aquest Tractat de Lliure Comerç que vam explicar al programa SOLIDARIS de Catalunya Ràdio.
Subscriure's a:
Missatges (Atom)