dissabte, 10 d’octubre del 2009

abús d'autoritat

a
Benvingut a la república bananera de casa teva. Aquest és el rètol que podrien penjar sobre la sòbria i moderna T-1 de l’aeroport del Prat. Un gran edifici pel futur vigilat amb la perícia, les maneres i els uniformes dels mateixos d’ahir i de sempre. Dimecres al migdia, un grup de persones recullen les maletes a la nova terminal i un d’ells fa unes fotografies del grup i del panell on s’indica les arribades dels vols. Un guarda de seguretat privada l’amonesta tot i que no hi ha cap senyal penjada en tota la terminal que adverteixi que està prohibit fer fotografies. El vigilant se sent menystingut i el grup acaba envoltat per quatre guàrdia civils que a crits diuen que el de la càmera els ha d’acompanyar i que la resta ja podem sortir cap a fora perquè entorpim la circulació dels altres passatgers. Demanen la documentació. Exigeixen veure les fotografies. Amenacen que hi haurà una denúncia per desacatament i alteració de l’ordre. El català, per descomptat, no el parlen. Tres quarts d’hora retinguts.
Aquest va ser el punt i final d’un viatge de periodistes a Estocolm. Feia només 24 hores que havíem dinat amb el líder del Partit Pirata, una formació que té més de moviment civil, lobby i grup de protesta que no pas de partit polític, però que ha arribat al Parlament Europeu amb un discurs de defensa dels drets civils, les llibertats individuals i de denúncia del control i l’ús que l’Estat fa de totes les nostres dades personals. Dilluns, vam accedir a la seu del ministeri d’Exteriors suec sense passar cap control de seguretat, cap escàner per les bosses, sense cap acreditació que digui en lletres ben grosses que som visitants de pas. La ministra d’Afers Europeus ens va venir a rebre, ens va saludar un per un i ens va explicar que entenia el català perquè va viure un any a Barcelona i va fer la seva tesi doctoral sobre el nacionalisme català.
L’aterratge a Barcelona ens ha recordat que encara vivim immersos en un altre discurs sobre l’autoritat de l’Estat i d’aquells que el representen davant els ciutadans.

2 comentaris:

Miquel Saumell ha dit...

Carme,
No m’estranya gens això que expliques.
La meva última experiència al control de seguretat de la T1. Dissabte 3 d’octubre, control de seguretat de sortides. Deixo tota la "ferramenta" a la capsa però el detector segueix pitant. Potser és el botó metàtic dels pantalons, ves a saber. El "prosegur" de torn, jove, fatxenda i malcarat, em diu "ponte ahí, en el rincón, que no dejas pasar a los demás", com si fos un mestre emprenyat dirigint-se a l’alumne que no el creu. Li pregunto si la causa del seu tuteig és que ens coneixem d’alguna cosa, doncs jo a ell no el recordo de res. Segueix amb el tuteig i el jove guàrdia civil se’ns acosta i pregunta què passa. Li explico que el "prosegur" m'ha tutejat dirigint-se a mi amb males maneres, sense motiu, i li recordo que la norma parla d’un tracte educat al viatger, etc. I abans que el "prosegur" m’inspeccionés amb el detector portàtil i veient que jo no m’arronsava em diu que marxi, tractant-me de vostè, amb cara d’emprenyat.

pepcanals ha dit...

Carme pel bloc d'en Saül he arribat en el teu i m'has fet recordar el que va passar a Son Sant Joan aquest estiu, tenim molt camí per recórrer.

Un home és agredit per la Guàrdia Civil a l'aeroport de Palma per parlar en català

L'Oficina de Drets Lingüístics de l'Obra Cultural Balear està tramitant el cas

Iván Cortés i la seva companya van ser agredits el 7 d'agost per la Guàrdia Civil a l'aeroport de Palma per parlar en català. Els agents els van demanar la documentació i ells van respondre en català, davant d'això els guàrdies civils els van arrossegar dins un quartet on l'home va ser víctima d'agressions físiques. Podeu llegir un relat detallat dels fets. L'incident s'està tramitant per l’Oficina de Drets Lingüístics de l’Obra Cultural Balear.

Enllaç notícia sencera: http://www.vilaweb.cat/www/noticia?p_idcmp=3626450