divendres, 20 de febrer del 2009

L'efímera estrella de Veltroni


Itàlia s’ha quedat sense oposició tot i que, darrerament, l’oposició al primer ministre Silvio Berlusconi s’exercia més al carrer que al Parlament.
Walter Veltroni ha llançat la tovallola i ha assumit les culpes d’unes derrotes electorals continuades, que deixen orfe el Partit Democràtic a només quatre mesos de les eleccions europees i davant un Silvio Berlusconi a qui la crisi econòmica no sembla passar factura.
Veltroni ha estat víctima de la seva voluntat de consens. El seu projecte de centre-esquerra no ha aconseguit forjar una identitat pròpia constantment malmesa per una lluita interna de personalitats. Tampoc ha sabut erigir-se com el flagell d’un govern que fomenta actituds racistes, que desafia les decisions judicials, com en el cas de la mort d’Eluana Englaro, que continua modificant les lleis en favor de la immunitat del primer ministre, mentre els italians tenen cada cop més problemes per arribar a final de mes. Veltroni reconeixia que Berlusconi li ha guanyat la batalla de l’hegemonia en una societat on ha aconseguit revolucionar, amb els seus mitjans, el sistema de valors. L’antic alcalde de Roma, que fa només uns anys brillava com una de les poques personalitats carismàtiques de la política italiana, ha caigut, primer de tot, víctima dels cops baixos del seu propi partit. Amb l’oposició a la deriva, il Cavaliere sembla avui més fort que mai.

*Per escoltar el comentari L'APUNT Internacional emès el 19/02 a Catalunya Informació, cliqueu aquí.